Advertisement

Jika Tidak DipecahKan Ruyung

August 20th, 2015 by chika

Assalamualaikum.

Masihkah ingat pada saya ini? Seorang penulis blog veteran yang sudah sedikit berusia berbanding dahulu kala. Hai! Saya kembali. Terlalu tiba-tiba, bukan? Telah mengapakah secara tak semena-mena menulis blog ini? Mendapat petunjuk mimpi kah, atau telah tersalah makan?

Kejap.

Susah juga ye hendak produce ayat-ayat yang menikam kalbu. Tidak seperti 10 tahun lalu. Di mana keremajaan dan kesegaran minda membolehkan saya menulis dengan begitu kelakar sekali. Eh eh mengaku diri kelakar pula. Kelakar tak? Oh kelakarnya. Hey, gila! Sudahlah.

Sebenarnya manager blog saya ini … wait! Manager what? Blog tinggal seperti ini ada manager? KAHKAHKAH kau memang kelakar. Sebenarnya bukanlah kelakar sangat. Saya sangat sayangkan blog ini. Kerana blog ini adalah sebahagian dari cerita hari semalam saya. Yang jadi arkib kenangan-kenangan hidup saya dengan ramai orang yang pernah ada. Dan kini, sebahagiannya tiada lagi. Contohnya, abah. Tiada lagi pada hari ini dan esok. Tapi ada pada hari-hari silam saya.

OK sambung.

Sebenarnya manager blog saya telah ganggu kehidupan saya yang tak berapa terkawal kebelakangan ini. Dia asyik ingatkan saya supaya bayar domain dan hosting. Terima kasih, Kay. Engkau seorang yang berjasa dari dulu, kini dan moga selamanya. Tanpa engkau, nescaya blog ini dah jadi rumah hantu. Boleh jadi lokasi filem seram agaknya. Sekarang pon macam dah nak seram sikit saya tengok blog ini. Sangat kusam, terbiar dan seperti tiada apa. Seperti tak pernah diraikan suatu masa dahulu.

Anyway.

Just a quick update. Jika anda ingin tahulah. Jika tak ingin, tak apalah. Pergilah buat squat sana jangan lagi berada di sini lagi.

  1. Saya sekeluarga kini di Brisbane. Hello, Brissy! Kembali kepada tempat di mana kami berada lebih 4 tahun lalu.
  2. Saya mempunyai 3 orang anak. Ye tahu, dah lama tak tulis blog. Macam dah 20 tahun bukan? Hakikat dia taklah selama itu. Jadi, saya belum lagi ada 7 anak. Hanya 3. Jangan over sangat sangkaan itu ye. HAHAHAHAHA kelakarnya (mudah terhibur sendiri)
  3. Medina telah berusia 5 tahun. Idris telah berusia 4 tahun manakala Yusuf telah pon 2 tahun. Bagaimana pula dengan saya sendiri? Oh. Tentang saya, tak usahlah anda bimbang. Usia berapa banyak pon saya tetaplah secomel ini. HAHAHAHAHAHAHA kelakar betul saya sekarang ini -_-
  4. Saya masih kelakar. Kadang-kadang je tak.
  5. Ye ke saya kelakar? Kelakarnya!
  6. Sebenarnya tak tahulah kelakar ke sewel sebenarnya. Itulah dia penangan minum coffee pada jam 9 malam. Telah satu macam. Sampai membawa kepada aktiiviti tulis blog. Sungguh diluar tabii.
  7. Medina telah pon bersekolah. Menjadikan saya ini bertambah sebuk tidak terperi.
  8. Saya masih tidak mengizinkan peliharaan kucing, chihuahua mahupun bulldog di rumah. Masih seorang pentakut haiwan seperti dulu. Cuma saya dahtak takut pedas. Ada kaitan?
  9. Hobi terkini saya ialah memasak dan mendaki gunung. OK either one is correct. You guess.
  10. Dalam lubuk hati saya masih berharap, saya akan kembali menulis blogon daily basis. Just because.

Telahjam 11.47 malam. Bermakna telah lebih had berjaga hampir 3 jam. Iaitu satu perbuatan buruk dan tidak disenangi. Tidur lambat adalah petanda awal  kemerosotan productivity esok hari. Selamat malam. Semoga esok saya  temui jalan kembali ke sini. Jika tak kembali, anggaplah saya ikut jalan jauh. Belum sampai.

XOXO.

| 12 Comments »

Plan, please.

March 28th, 2015 by chika

I plan to lead a happy life. In every seconds and in every beats of my life. But who are we? We can’t protect ourselves from these two ; happiness and sadness. But we can control the amount we want to carry.

I plan my day. Allah plans my day too. And HE is the best of planners.

As ‘written’ in Al-Anfal {8:30}

20150328-145239.jpg

20150328-145246.jpg

20150328-145254.jpg

20150328-145302.jpg

Just wanted to say. I love PLANNER. Plan, please.

| 3 Comments »

Pattern Pattern Pattern

November 26th, 2014 by chika

Salam sejahtera. Sari berita tak penting.

Dimaklumkan kepada peminat-peminat sewing pattern, sebagaimana yang telah saya janjikan dahulu untuk menjual koleksi pattern saya ini kepada anda yang berminat. Maaf atas kelewatan kerana saya ini hanyalah seorang emak yang kepenatan. Terlalu busy mengisi kehidupan ini.

Di bawah ini saya sertakan kesemua 57 koleksi peribadi saya. Ada yang terpakai, ada yang belum digunakan. Tapi kesemua ini koleksi lama yang mempunyai nilai klasik. Jika anda tak larat nak menjahit dengan pattern ini, ada boleh letak dalam museum. Atau simpan saja buat pekasam. Macam saya.

Sorry jika kualiti gampar kurang memuaskan. Tapi ikuti langkah mudah di bawah ini, insyaAllah anda akan menemui jalan yang benar.

  1. Klik gambar untuk paparan resolusi yang lebih baik.
  2. Setiap gambar tertera nombor dalam bulatan yang saya tulis sendiri.
  3. Tengok betul-betul mana berkenan, check size dan detail pattern yang tertera.
  4. Email saya ke nurulism(at)gmail(dot)com untuk order.
  5. Setiap pattern cuma ada satu sahaja. Tiada dua, tiada tiga kucing berlari. Siapa cepat dia dapat.
  6. Yang nombor 6 ni saya minta maaf siap-siap. Order kena buat by Friday ini. APA? GILA INI ORANG. Maaf, kena begitu cepat sebab nak bawa terbang ke Malaysia menerusi emak saya. Jika tidak, postage costnya keterlaluan.
  7. Tiada paksaan dalam membuat belian. Kerana ini koleksi peribadi. Siapa nak, saya jual. Yang tak nak, kekallah jadi pekasam saya.
  8. HARGA RM12 satu. Beli 3, RM30. Postage RM3. Beli banyak, kita cincai lagi sikit.

Siap.

1 (SOLD OUT) /2 (SOLD OUT) /3 (SOLD OUT) /4 (SOLD OUT) /5 (SOLD OUT) /6 (SOLD OUT)

7 / 8/ 9 (SOLD OUT) /10 (SOLD OUT) / 11 (SOLD OUT) / 12 (SOLD OUT)

13 (SOLD OUT) / 14 (SOLD OUT) / 15 (SOLD OUT) / 16 (SOLD OUT) / 17 (SOLD OUT) / 18

19 (SOLD OUT)/ 20 / 21 (SOLD OUT) /22 (SOLD OUT) / 23 (SOLD OUT) / 24 (SOLD OUT)

25 (SOLD OUT) / 26 (SOLD OUT) / 27 (SOLD OUT) /28 (SOLD OUT) / 29 (SOLD OUT) / 30 (SOLD OUT)

31 (SOLD OUT) / 32 (SOLD OUT) /33 (SOLD OUT) /34 (SOLD OUT) /35 /36 (SOLD OUT)

37 / 38 (SOLD OUT) / 39 (SOLD OUT) / 40 / 41 (SOLD OUT) / 42 (SOLD OUT)

43 (SOLD OUT) / 44 (SOLD OUT) / 45 (SOLD OUT) / 46 (SOLD OUT) /47 (SOLD OUT) / 48 (SOLD OUT) /

47 (gambar lebih jelas)

49 (SOLD OUT) / 50 (SOLD OUT) / 51 (SOLD OUT) / 52 (SOLD OUT) / 53 (SOLD OUT) / 54 (SOLD OUT)

55 (SOLD OUT) / 56 (SOLD OUT) / 57(SOLD OUT)

| 1 Comment »

Kau Mawarku.

November 14th, 2014 by chika

Hai, blog.

Hari ini telah wujud lagi sebuah kesalan dalam kehidupan aku sebagai seorang emak. Telah aku terputuskan charm bracelet Medina angkara keganasan dan amarahku yang bagaikan tidak beriman. Seketika ini, aku merasakan satu kegagalan. Gagal melimpahkan kasih sayang dalam kelembutan. Gagal menangani permasalan kecil kanak-kanak. Gagal bersabar.

Isunya remeh.

Namun aku bukan sengaja. Ia satu tragedi yang berlaku tanpa niat. Ketika aku hendak membuka pakaiannya ketika kusuruh mandi. Aku merentap kasar lalu terentap sekali bracelet kesayangannya. Lalu bertaburan manik-manik comel dan charms yang begitu cantik. Hati yang marah sekaligus menjadi sedih. Tidakkah kemarahan dan kesedihan pabila bersatu mampu membentuk seorang gila? Bagai Si Gila, ku pergi kutip butir demi butir manik. Aku kumpul semua. Aku simpan. Meski yang putus jika tersambung lagi tidak jua seelok dulu.

Maafkan Mummy, Medina.

Sebagai tanda kesal, aku keluarkan gelang emas miliknya yang aku beli dulu ketika dia masih bayi. Aku pakaikan. Lalu dia gembira bukan kepalang. Dilaungnya ke segenap rumah; Nek Ma, ini gold bracelet. Yang ini tak senang rusak. Yang ini kuat. Pelat-pelat sahaja dia berbahasa Melayu. Sedang gigih bertutur Bahasa Melayu dia itu.

Anak perempuanku itu, baik hati orangnya. Anak perempuanku itu, anak baik. Anak perempuanku itu, aku sayang. Sayang tidak terperi. Jika I LOVE YOU itu adalah sehebat bahasa cinta, buatmu Medina … cinta Mummy ini melebihi I LOVE YOU. Selalu marah. Tapi dalam marah itu tetap ada sayang terpaling dalam tidak terselam.

Medina,

You itu kanak-kanak perempuan ter-amazing bagi Mummy. Dan Mummy sayang Medina melebihi “I LOVE YOU”.

| 2 Comments »

Pengorbanan

October 7th, 2014 by chika

Biasa dah berpagi raya tanpa suami. Tapi kali ini lain. Kali ini dia jauh di Arafah sana. Ketika saya dan anak-anak menyambut  Aildiladha, dia di sana sedang wukuf. Menyertai jutaan umat manusia mengabdikan diri untuk Allah. Tinggallah saya bersama anak-anak di sini, berkorban. Raya korban tahun ini pastilah satu pengorbanan bagi saya. Saya harap Allah terima pengorbanan saya ini.

Emak, Mak Cik Siah dan Pak Cik Man ada di Adelaide menemani saya dan anak-anak. Sekurang-kurangnya saya tidak sunyi. Setidak-tidaknya, saya tidak dingin menyambut Aildiladha. Tak akanlah saya harus berperangai seperti saya yang sudah terbiasa beraya seperti tiada apa ini. Saya tak perlu heret mereka ke dalam keterbiasaan saya. Jadi, saya merancang untuk masak sikit-sikit juadah raya. Biar ada, biar terasa.

Ain bawakkan saya ke market memilih sayur dan bahan-bahan nak masak. Pergi ke pasar adalah kegemaran saya. Keseronokkan ke pasar adalah tidak terperi. Melihat buah-buahan dan sayur-sayuran segar adalah semacam terapi.

 

Processed with VSCOcam with se3 preset

 

Ke sebuah market di South Road.

Di sini mudah. Vegies and fruits, kedai seafood, halal butcher dan Indian grocery di bawah satu bumbung. Jika Asian grocery ada di situ, lengkaplah. Dah boleh pasang khemah dekat situ. Eh overnya. Janganlah pasang khemah di pasar. Ingat jualan tudung Fareeda ke?

Processed with VSCOcam with a5 preset

Nikmat Tuhan ini banyak. Dari sebesar-besar nikmat, hinggalah nikmat yang simple dalam bentuk melihat terung dan menjumpai kacang panjang lalu mendebarkan jantung dan mensakitkan perut. Mungkin anda tak faham mengapa sampai kena berdebar dan sakit perut, bukan? Tak apalah. Saya akan tinggalkan anda dengan ketidakfahaman itu. HE HE. Menjumpai sayur-sayuran keMelayuan di bumi asing yang tidak biasa dengannya memang nikmat. Lebih nikmat lagi bagi saorang pencinta makanan seperti saya (dan anda) Ikutkan hati, satu pasar ni saya nak bungkus bawak balik dan bukak pasar sendiri di rumah. Tapi memandangkan peti sejuk kami terlalu comel untuk mengisi seluruh apa yang ada dalam pasar ini, saya hold dululah keinginan aneh itu. Mungkin nanti pabila saya memiliki peti sejuk 10 pintu saya boleh beli satu pasar.

Jiwa saya ini meskipon muda (muda ke?) tapi sifat makcik-makcik suka ke pasar memilih ikan dan memilih sayur sudah sampai dalam diri. Jika hujung minggu dihabiskan dengan berada di dalam pasar juga saya tidak kesah. Tapi janganlah setiap kali hujung minggu bawak ke pasar. Masuk minggu ke-3 mungkin saya akan menterbalikkan pasar. Minat saya terhadap pasar adalah minat yang berpada-pada sahaja. Tak pernah melebihi minat saya ke pusat membeli belah.

Hari raya bagi golongan emak-emak dan golongan gadis-gadis tidak sama. Dulu hari raya adalah keseronokkan tanpa komitmen. Paling besar komitmen pon ialah nak iron tudung pada pagi raya dan berebut tunggu giliran dengan saudara mara. Atau komitmen kena bancuh air sirap dan hidang untuk kanak-kanak. Sekarang komitmen raya dah menjadi terlalu besar. Kena pikir nak masak apa, bahan apa, kena pergi beli, mengemas dan macam-macamlah. Hingga raya menjadi satu sambutan yang terlalu memenatkan. Tapi itulah tandanya kita ini manusia bernyawa dan membesar.

Eceh.

Bunyi dia macam boleh digambarkan saya buat gulai kawah, nasi dagang ikan tongkol, menganyam ketuat dan membakar leman, bukan? BUKAN. Saya hanya menyediakan …

Processed with VSCOcam with hb1 preset

… kuah lodeh.

Jadilah. Yang penting ada. Saya memang tak bercadang nak masak besar-besaran sebab ada jemputan ke rumah rakan. Sedap tahu, kuah lodeh saya ini. Rugi anda semua tak dapat merasai kuah lodeh resepi turun temurun dari ketuanan Johor ini. HAHAHAHA. Ni bukan kelakar OK, ni betul. Resepi ini saya dapat dari Mak Yang. Mak Yang dapat dari arwah Mak Tok (emak kepada arwah bapa saya) yang merupakan resepi lodeh sejati Johor. Tapi version saya ini kurang sejati kerana ketiadaan kincam (sp?) Entah apa kincam, haku pon tak tahu. Kincam tak kincam, sedap saja. Paling penting adalah resepi sambal lontong Mak Yang mengketagihkan. Tapi itu kalau Mak Yang yang buatlah. Yang saya buat mestilah kalah sikit dengan Mak Yang. Kalah menang kan adat pertandingan.

Oh kita dalam pertandingan masakan ke ni? Tak. Kita dalam cerita hari raya tadi.

Pak Cik Man pergi bersembahyang raya di Al-Khalil Mosque bersama Hanafi. Kami semua di rumah sahaja menyiapkan juadah yang satu itu dan berpakaian suasana raya. Kanak-kanak sangat seronok mengenakan jubah masing masing yang dihadiahkan oleh Nenek dan Mak Ngah mereka pada tahun lalu. Hanya pada tahun ini mereka muat untuk menggayakannya. Bagi anak-anak saya, hari raya adalah hari ke rumah orang untuk menikmati juadah. Ha betullah tu. HE HE. Tak. Mereka belum benar-benar faham konsep duit raya kerana budaya itu tidak giat di negara ini.

Processed with VSCOcam with a5 preset

Sekembali Pak Cik Man dari sembahyang raya, kami pon bergambar sebagai kenang-kenangan. Bukan selalu saya menyambut hari raya sebegini. Biasanya suami saya bekerja dan saya bersyahdu di rumah. Tahun ini istimewa. Emak, Pak Cik Man dan Mak Cik Siah beraya bersama saya. Suami walaupun tiada di sisi, tapi dia menyambut Aidil Adha dengan istilah yang lebih besar. Semoga mabrur.

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Menikmati masak lodeh saya di pagi raya.
Jemput tengok.

Kenyang bersarapan di rumah sendiri, kami pergi bersarapan di rumah Kak Ana dan Pak Mud. Kuih dan muih, beraneka macam.

IMG_3306

Makanlah jangan hanya dipandang.

Ketupat rendang juga ada. Lemang juga ada, walau bukan dibakar di belakang rumah sehari suntuk dan menghangatkan suasana. Lemang segera, ketupat segera, segala-galanya segera. Tapi yang penting adalah nikmat merasainya. Kita hanya perlu mensyukuri nikmat. Ini juga antara pengertian hari raya buat kita. Mungkin beraya di rantauan memang tidak sehebat suasana di tanah air. Tapi nilaian kita mungkin tak sama. Di mana bumi di pijak, di situ langit dijunjung. Kalau pijak di Adelaide, kedai Vietnam kita kunjung. Terima kasihlah para Vietnamese kerana beri kami peluang membeli apa saja makanan Malaysia yang kami ingini. #Vpower (tetiba saja)

Rumah Kak Ana dipenuhi rakan-rakan yang lainnya. Ada rakan yang saya sedia kenal, ada rakan rapat dan ada juga rakan baru. Jadi kami pon berkenalan dan merapatkan silaturrahim. Sekarang kita telah sampai kepada definisi raya yang lainnya iaitu kunjung-mengunjungi menjalin ikatan. HAHAHAHAHA. Tak perlulah ketawa tak semena-mena.

Sebenarnya saya sampai lewat sikit. Ketika saya sampai, ramai juga yang hendak pulang. Maka, sampai-sampai sahaja saya terus diajak bergambar.

IMG_3452

Picture credit to : Ain.

Jangan teka saya terus sambar makanan sebaik sesi bergambar ye. Jangan suka suka fitnah. Sebelum dapat duduk dan makan dengan aman, saya kena mententeramkan anak-anak dahulu. Bagi mereka makan sepinggan seorang, dan mengambil hati Yusuf. Selesai semuanya barulah saya boleh makan. Itu pon nak menyudahkan satu suapan pon diselang-seli dengan pancaroba. Kalaulah suamiku di sisi, semuanya lebih OK.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Yang ini, lazat betul. Namanya Melati Di Rimba. Seanggun nama, sesedap rasa. Dengarnya kek ini flourless. Nak resepi, nanti saya bagi dalam mimpi. HA HA. Saya tak ada resepinya.

IMG_3307

Dengan adanya Ain, tenteram jugalah saya. Sebab anak-anak saya ni suka Aunty Ain. Nak makan pon Aunty Ain sanggup layankan.

Processed with VSCOcam with a5 preset

Pak Mud, Khalil, Dr. Irwan, Dr. Rizal, Dr. Dila, Yati, Cik Siah, Pak Cik Man, Dr. Lisa, Ashmal, Dr. Nurul dan Kak Ana.

Siapa pulak Dr. Nurul tu? Entahlah. Saya pon tak tahu.

 

Bukan sekadar breakfast saja di rumah Pak Mud, malah sampai ke lunch, solat Zohor dan membawa ke petang pon masih di rumah Pak Mud. Sampai habislah filem King Kong ditonton. Dari Rumah Pak Mud, kami ke park di Days Road pulak memenuhi jemputan Kak Nita. Convoy beramai-ramai sebab saya tidak ingat jalan. Walhal park itu hanya sejengkal dari rumah. Lebih memalukan lagi, park itu sering kami pergi pada hujung minggu. Ya Allah kau ni! Selama ni dalam kereta apa kau buat? Alah. Setiap manusia ada kekurangannya. Kekurangan saya ialah sukar mengingat jalan. Anda pula, apa kurangnya?

Processed with VSCOcam with a5 preset

Budak banyak akal dan faham bahasa. Apa sahaja arahan sudah difahami. Apa saja. Tinggal lagi samada dia nak mengikut arahan atau buat tak tahu.

IMG_3322

Well well. Memetik bunga, itu tanggungjawap kita.

Around 4 o’clock, ada BBQ di park diadakan oleh Kak Nita dan Dr. Jali. Terima kasih Kak Nita & Jali menjemput kami semua. Punyalah meriah dan dipenuhi orang.

Processed with VSCOcam with t1 preset

Dr. Jali in action.

IMG_3330

Pengalaman pertama Mak Cik Siah dan Pak Cik Man beraya di luar negara (selain di Mekah) Mereka kelihatan gembira. Lebih-lebih lagi Pak Cik Man. Sebab Pak Cik saya ni pandai bersosial dan peramah. Dahulunya masa saya kecil kecil, Pak Cik Man tak seramah ini. Dulu Pak Cik Man seorang yang serius dengan misainya yang garang itu. Maklumlah, Mejar Osman.

Letihnya bukan kepalang. Dengan budak budak termasuklah Yusuf yang hanya tahu nak berlari sana sini. Tak mahu diam. Itu pon nasib baik ada kakak-kakak, abang-abang, aunties, uncles, Nek Ma, Tok Mak dan Tok Abah yang tolong kejar. Kalau harapkan saya seorang, mungkin saya telah berada di dalam kolam tersebut. Berendam menyejukkan hati. Mungkinlah.

IMG_3340

Betapa pentingnya kehadiran suami. Betapa selama ini banyaknya hidup saya dimudahkan oleh suami. Betapa banyaknya dia membantu. Betapa baiknya dia tidak berkira dan beri ruang kepada saya untuk bergaya, bersepatu tinggi, bertas tangan dan berlenggang kangkung. Betapa sering dia beri ruang untuk saya berbahagia. Sekali-sekala bila dia tidak di sisi, bagai sedang terbalik bumi ini. Anak keliling pinggang, tudung senget dan muka berlengaih. Betul-betul emak beranak 3 kelihatannya. Dan semangat untuk bersiap kelihatan comel juga jadi tak ada. Untuk siapa tah jika bersiap-siap pon :( Tak ada siapa nak puji kita T____T 

IMG_3347

Inilah Ain. Yang selalu tolong saya.

IMG_3352

Ashmal dan kanak-kanak. Ketika ini mereka sedang cuba memanggil itik (atau bird?) supaya datang menjamah roti yang mereka lemparkan. Sedih sekali. Tak seekor pon yang datang. Sama ada sombong tak mahu roti tapi nak rendang, atau sebenarnya itik telah terlalu kenyang dibagi makan oleh orang ramai yang lainnya. Kesian Medina dan Idris. Roti mereka tidak diendahkan.

Processed with VSCOcam with a5 preset
Sudahnya Medina makan sendiri roti tersebut.

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Mana boleh tahan saya tengok air yang tenang ini. Izinkan saya mencuba nasib untuk masuk ke dalam air sebentar. Oh OK. Tak berjaya. Tak apa, saya cuba lagi. Ada 3 kali cubaan telah dibuatnya. Lepas sahaja, terus menuju ke air. Kalau dibiarkan, mungkin telah berenang-renang sambil memakan roti yang dibaling oleh kakak dan abangnya.

Sebenarnya saya telah berasa jemu membuat karangan yang panjang ini. Dengan rasa jemu ini, saya akan mengambil langkah mudah dengan hanya mengajak anda melihat sahaja gambar gambar di bawah. Silakan.

Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset

Bukan senang nak ajak pulang. Berulang-ulang kali ku laung, mari pulang!

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Dan akhirnya pulang.

Hari itu telah menjadi hari yang sangat memenatkan. Namun begitu menggembirakan. Meskipon dalam hati ada kerinduan yang terpaling besar tidak terkata. Dalam kemeriahan ini, pastilah hati ada rasa kurang. Tak apa tak apa. Sikit hari lagi. Pengorbanan.

| 10 Comments »

Selamat Ulangtahun, Sayang.

September 26th, 2014 by chika

Ketika saya dinikahinya, tidaklah berapa ku kenal siapa sebenarnya suamiku itu. Cukuplah ada rasa dalam hati dan Allah rahmati. Cukuplah ibubapa beri restu dan yakin Allah akan bantu. Yakinkan saja bahawa lelaki yang bermuka senyum dan bertingkahlaku sopan santun itu baik orangnya. Boleh dijadikan suami sehidup semati. Boleh diharap menjaga, membimbing dan mengasihi.

5 tahun bersama, telah saya kenal suami saya itu. Tapi pastilah Allah lebih tahu. Baiknya dia itu biarlah saya dan Allah yang tahu.

20140926-120323.jpg

 

Selamat hari lahir, suamiku.

Sudah 13 hari fizikal you tidak di sini. Tapi dalam hati selalu ada. Apatah lagi dalam doa. Yang elok-eloklah ya, di sana. Isterimu di 9th Avenue yang tidak sesuci Tanah Suci ini juga berdoa untuk kesejahteraan you di dunia dan akhirat. You yang di Tanah Suci itu, berdoalah untuk usia yang panjang dan bermanfaat. Berdoalah untuk masa depan keluarga kita yang cemerlang. Berdoalah apa saja. Tak mampu menghadiahkan bintang di langit, tapi telah kuhadiahkan pengorbanan berjauhan selama sepurnama ini. Manfaatkanlah keberadaan di Tanah Suci itu untuk kebaikan selagi hidup dan kebaikan sesudah mati.

Terlalu baik, you itu.

Baiknya apa, biarlah aku yang tahu. Baiknya apa, biarlah Tuhan yang nilai. Terima kasih kerana selalu berbuat baik kepada isteri, anak-anak, ibubapa, keluarga dan orang lain. Terima kasih kerana menikahi I. Terima kasih untuk kehidupan yang kita ada ini. Pastilah dari Allah jua datangnya.

Terlalu rindu. Setitis rasa ini, menitis dan semakin parah.

| 2 Comments »