Archive for the 'Uncategorized' Category

Selamat Pergi Dan Selamat Pulang, Tetamu Allah.

Posted by chika under Uncategorized

“O people! Allah has prescribed Hajj upon you, so perform it.” – Abu Hurairah.

Alhamdulillah. Tahun ini insyaAllah menjadi tahun yang sangat bermakna buat Suami saya sebagai seorang mukmin. Dengan izin Allah, pada Zulhijjah tahun ini dia akan menyertai jutaan umat Islam yang lainnya mengerjakan haji. InsyaAllah.

Sebagai isteri, saya pastilah gembira kerana Allah telah menjemputnya menjadi tetamuNYA meskipon mendahului saya. Dia telah cukup berkemampuan untuk menyambut jemputan Allah. Mengapakah saya perlu menjadi halangan dalam usaha menyempurnakan Rukun Islamnya? Saya sangat berbesar hati, redha dan memberi sepenuh sokongan supaya urusannya mudah.

Saya tidak ditakdirkan untuk menyertainya tahun ini. Telah kami berbincang beberapa tahun kebelakangan ini tentang perjalanan haji kami. Nampaknya urusan saya di sini belum boleh ditinggalkan. Anak-anak kecil dan bayi masih menjadi kewajipan saya untuk diutamakan. Allah Maha Mengetahui hati dan usaha kita. Semoga Allah menerima usaha saya yang ditinggalkan selama 25 hari ini untuk menjaga anak-anak sebagai ibadah juga.

20140914-133858.jpg

Pagi ini kami menghantar suami saya ke airport. Dia akan bertolak ke Sydney dahulu. Dari Sydney, insyaAllah akan ke Dubai dan terus ke Madinah dan akhirnya ke Mekah. Kasihan juga melihatkan anak-anak yang clingy dan terlalu manja dengan daddy ini akan tidak berjumpa bapa mereka selama 25 hari. Terutamanya Yusuf. Dia itu clingy sangat dan hanya mahu daddy setiap masa. Melebihi keperluannya terhadap mummy. Mummy ini hanya priority ketika lapar.

20140914-133906.jpg20140914-133918.jpg

20140914-133938.jpg

Bersabarlah, anak-anak. Daddy pergi menunaikan ibadah atas jemputan Allah. Nanti Allah akan menjemput kita semua dan kita akan ke sana juga. InsyaAllah. Kita berdoa sama-sama supaya Allah akan beri peluang kepada kita semua menjadi tetamuNYA, Okay?

20140914-133851.jpg

Kita akan baik-baik saja. Allah akan jagakan kita di sini.

20140914-133944.jpg

Walau baru beberapa jam, telah berasa sangat rindu. Seperti tidak boleh bersabar kalau ikutkan hati supaya 25 hari cepat berlalu. Terasa helpless dan tidak bermotivasi. Tapi tak usahlah ikutkan hati. Saya pujuk diri. Perjalanan kekasih hati saya itu adalah perjalanan yang lillahi taala. Pastilah Allah telah menyediakan bahagian yang baik buat saya juga jika saya bersabar.

Suamiku,
Semoga sayang dapat Haji mabroor. Kerana haji mabroor itu tiada lain ganjarannya selain syurga. Semoga perjalanan Haji sayang tahun ini menjadi jalan membawa sayang ke Jannatul Firdaus. Jaga kesihatan dan keselamatan. Jangan bimbangkan apa-apa sebab Allah akan jagakan kami di sini. Jangan fikirkan apa-apa selain ibadah you, sayang. Ada lebihan ratusan hari yang lain dalam setahun you boleh memikirkan permasalahan dunia ini. Untuk 25 hari ini, beribadahlah sepenuhnya. Doakan I menjadi seperti apa yang you harapkan dalam seorang Isteri. Doakan untuk kesejahteraan rumahtangga dan keluarga kita. Supaya kita tidak hanya berpasangan di dunia, tapi juga di akhirat. Doalah kesemua yang ada dalam hati you, sayang.

Ya Allah,
Permudahkan urusan suamiku dan urusan kami di sini. Terimalah setiap ibadahnya. Perkenankan semua doanya dan jagakanlah dia.

September, segeralah berlalu dengan baik. Dan semoga saya sabar.

Tetamu Yang Dimuliakan.

Posted by chika under Uncategorized

Malam tadi juga sama seperti malam semalam, tidurku berantakkan. Bermakna telah dua malam tidak mendapat tidur yang berkualiti. Perasaanya seperti telah dua hari tidak tidur langsung. Jika malam ini saya tidak mendapat tidur yang secukupnya, boleh jadi mutant.

Jam 5.30 pagi, alarm clock telah memekik. Annoying, tahu? Begitu singkatnya malam yang kurasa. Terus bangun, bersiap dan ke dapur memasak untuk Medina dan … UNTUK TETAMU!

Sangat mengujakan.

Malam semalam, bukan Yusuf yang buat saya berjaga malam. Tetapi keterujaan dan ketidaksabaran menunggu siang.

20140911-124648.jpg

Bersiap satu keluarga awal-awal pagi. Pergi menghantar Medina ke sekolah dahulu. Kali kedua saya ke sekolah Medina. Selama ini tidak pernah berpeluang menghantarnya.

Saya beritahu Medina, ada surprise bila dia pulang dari sekolah nanti.

20140911-124658.jpg

Kami ke airport. Menunggu pesawat dari Kuala Lumpur tiba. Berasa tak boleh bersabar. Ikutkan hati hendak pergi terus ke depan pintu pesawat dan menjemput orang orang yang saya tunggu di depan pintu tersebut. Tapi orang kata ikutkan hati, binasa. Maka saya tak ikut apa-apa. Hanya menunggu satu per satu wajah yang keluar dari ruang international arrivals.

Yusuf dan Idris berseronok lari ke sana ke mari.

Sehinggalah muncul wajah yang kurindu. Yang telah setahun tak kutatap (facetime tak kira) Tangan yang lama tak disalam dan dicium.

20140911-124704.jpg

Itu ibuku!

Ya Allah. Macam nak termenangis kegembiraan dan memuat banjir seluruh airport rasanya. Betapa seronoknya menyambut kedatangan Ma sekali lagi di Adelaide. Terus peluk dan melompat bintang di situ sampai guard datang minta passport. Eh tak. Tipu saja.

20140911-124711.jpg

Bersama emak saya, datang juga Pak Cik Man dan Mak Cik Siah. Sedara emak saya dari Pulau Pinang. Akhirnya, sampai juga mereka di rumah saya. Tak sangka. Dulu sewaktu kecil suka kalau dapat pi Penang duduk rumah Mak Cik Siah sebab Mak Cik Siah masak sedap.

Full house!

Mengertikah kau rasa dalam hati ini? Perasaan mempunyai mak di depan mata setelah sering berjauhan?

NurulismKitchen Not.

Posted by chika under Uncategorized

Itchy to blog. Biasalah, dapat barang (blog) baru. Bersemangat. Tunggu lama sikit nanti, jadilah tugu peringatan semula. Semoga tak. Semoga tak.

Isnin hingga Jumaat, menu kami biasanya dari NurulismKitchen. Iaitu sebuah kitchen yang menyediakan makanan bukan halal JAKIM tapi insyaAllah halalan toyyiban. Tapi itulah. Sesetengah orang menganggap yang bukan halal JAKIM itu adalah tak berapa nak halal. Atau dikira sebagai acah-acah halal. Sangat tak sopan pandangan tersebut.

Well.

Hujung minggu mestilah NurulismKitchen™ tidak beroperasi. Friday night saja sudah mencuci kemas hingga berkilat tidak terperi dapurku. Petanda bahawa dapur tutup dan tidak akan berasap. Hanya berasap jika ada kebakaran semangat dalam diri. Iaitu tiba-tiba mahu masak. Sangatlah luarbiasa situasi ini.

Hujung minggu, segala-galanya adalah NurulismKitchenNOT (bukan TM).

I would like to share about our new findings. Spot makan menarik di Adelaide ini. Sekadar untuk santapan mata hati. Bukankah kita ini generasi sebelum makan tangkap gambar? Jadi perlu dibuat apakah dengan gambar-gambar tersebut jika bukan untuk di-post ke sesuatu sumber? Takkan nak 3D print dan makan gambar pula. Tidakkah begitu?

Lately saya gemar makanan vegetarian or vegan. Sebelum sebelum ini, saya sangatlah carnivore. Jika tidak dapat protein dalam bentuk daging, rasa tertekan. Hingga menggenggam tangan lalu memecahkan pinggan. Ya Allah, tolonglah jangan! T_____T Hyperbola sahaja. Sebenarnya saya agak particular tentang pengambilan makanan saya. Bukan particular bab kalori, particular nak kena ada semua atau akan berasa tidak best. HAHA. Tapi kebelakangan ini saya mendapati bahawa I can go vegan/vegetarian. Adalah sedap. Bukan sahaja sedap dimakan, makan menyedapkan hati. Get it? Get it?

Last week, we went to Red Lime Shack in Port Adelaide.

 

Toasted House Sandwich

 

Lentils curry soup (something like that)

 

Pecan, sweet potato & maple burger

 

Organic smoothies.

 

Shackiato.
Tengok saja sudah tahu bagaimana KUAT penangannya. Rasa fikiran terganggu seketika.

 

Mocha pie.

Vegetarian burger. Yes, pleaseeeee. Siapa kata burger haruslah burger ayam burger daging burger kambing burger rusa burger tupai atau burger unicorn? Burger sayur-sayuran juga mengketagihkan.

 Dan kami dah jumpa spot waffle berdekatan. Iaitu di Danoli Espresso Cafe in Arndale. Hanya 5,6 minit dari rumah.

 

 

The waffle was not bad. Bolehlah buat lepas-lepas gian akan waffle Cacao in Melbourne. Ah, tidak tertahan lagi! Sebenarnya saya sedang dalam mood hendak makan sesuatu yang sweet and savory. Or anything chocolatey. Hendak secara mendadak. Hingga terpaksa pesan dari suami yang hendak ke masjid supaya mendapatkan apa jua yang chocolatey. Meskipun saya tahu pilihan yang ada hanyalah Krispy Kreme yang fenomena itu. Fenomena kerana baru buka the first Krispy Kreme in Adelaide dan semua orang masih go crazy and sewel about it. Nak beli satu donut pon could take up to 1 -2 hours. Apakah ini?

Hey hey, hujung minggu datang lagi! NurulismKitchen™ boleh bercuti. Well hello, koleksi NurulismKitchenNOT.

Jemput tengok.

 

Luahan perasaan : Stressnya hidup aku sejak kembali berblog! Semoga manager blog ini, Mr.Kay mampu bersabar dan bertahan. Semoga aku juga mampu bersabar dan tabah dengan asam garam perkara teknikal sebegini. Izinkan saya pergi menghentak kepala seketika.

Hari Ini & Ceritanya

Posted by chika under Uncategorized

Akhirnya! Telah hampir 12 jam saya menyimpan hasrat untuk menulis blog. Iaitu sejak jam 10 pagi tadi. Tapi takdir menentukan segalanya. Telah hampir jam 10 malam begini baru berpeluang. Itupon setelah kanak-kanak tidur semuanya dan tinggal saya dalam kegelapan hanya berlampukan telefon bimbit (yang tidak dibimbit) 12 jam telah diisi dengan pelbagai kewajipan. Saya harap anda faham betapa berjayanya saya apabila berjaya menyiapkan satu entry setiap bulan. Apa? Sebulan sekali? Dasar!

Tak tak. Saya telah menanam sepokok azam yang rendang di dalam hati. Pokok itu disemai benih-benih harapan dan dibajai semangat untuk terus menulis blog. Jika ada rezeki, pokok itu akan berbuah tak lama lagi. Lepastu kau semua boleh makan buah tersebut. Buah apa, haku pon tak tahu. Eh sudahlah tu penulisan purba. Tulis sekarang.

Hari ini, hidup saya dimulai seawal jam 6 pagi. Pagi-pagi telah mengasapkan dapur untuk lunchbox Medina. Memang inilah rutinnya pada hari Medina sekolah.

 

 


Seawal jam 6 pagi, saya sudah mengasapkan dapur. Iaitu membuat pembakaran terbuka biar nanti Fireman Sam sampai. OK apa-apalah kau. Hari ini Medina sekolah. Pagi saya pon menjadi sangat sebuk tidak terperi. I cooked nasi goreng (she called it nasik gowink) dan ayam goreng kunyit bersama kacang hijau itu. Namanya saya juga tak pasti. Sambil memasak, menyiapkan pakaian ketiga-tiga budak supaya mudah bapanya kelak. Tak perlu berhempas pulas menghadap almari baju yang lailaahaillaallah almari bajukah atau gedung pakaian kah? Sambil itu memotong ingredients untuk beef porridge. Dan sambil itu juga menyediakan baby puree untuk snacking Yusuf. Iaitu red velvet cake puree. Apa dia?! Acah saja. Bayi lagi mana mungkin kau dapat red velvet cake. Makan apple, sweet potato dan deied apricot puree sudah. Red velvet biar emak makankan. Nanti khasiatnya dikau peroleh melalui susu sahaja OK. Good boy.
 

Nasi goreng yang begitu laju pembuatannya. Disukai ramai. Resepi ada dalam hati. Boleh telepathy jika mahu.

By 10 o’clock in the morning segala kerjaan wajib telah selesai. Tinggal yang sunat, sunat muakad, harus dan makhruh sahaja. Yang makhruh itu ialah seperti menghadap Facebook membaca kesah aneh-aneh, membaca tentang pembebasan Gaza dari perang (alhamdulillah) dan sekarang dah boleh lepak Starbucks minum frappe gelas besar siap tapau (I am judging you jika dulu awak berapi-api boikot nak bakar Starbucks tapi tadi awak dah tapau 17 cawan sebab qada’) Begitulah internet ini. Penuh onak dan duri.

I love my day. How to start a good day? Start early.

OK. Cukup OK hiburan bacaan ringan dan humor. Sekarang kita pergi ke penceritaan yang lebih serius. Serius sekarang.

- ZONE SERIUS -

Sedang kami suami isteri menyiapkan anak-anak secara muhibah, suami saya berkata ; tengok tu, Sunshine Cleaning.

Saya pon lalu intai ke luar tingkap. Lalu berasa sayu. Alahai. Tekaan kami benar belaka.

Sebelum itu. Pernahkah anda menonton filem Sunshine Cleaning? Jika belum, dapatkan DVD/VCD/Bluray/VideoTape/Download lah. Atau Google sekarang. Filemnya unik. Tentang adik-beradik buka perniagaan mencuci rumah orang mati yang telah kotor dan busuk akibat kematian itu.

Beberapa hari lalu ada saya ceritakan kesah jiran depan kami yang kami syaki telah mati sendirian beberapa hari sebelum dijumpai. Tekaan kami benar sekali. Sungguh menyentuh hati.
 

Pagi tadi ada service ‘sunshine cleaning’ datang. Pasti rumahnya telah berbau atau dikotori oleh mayatnya sehingga memerlukan service ini.
 


Kita zoom.
 


Zoom lagi.

Apa? Nak zoom lagi sampai dalam rumah? Maaflah saya tak buat kerja kerja menyebuk hal tetangga sampai begitu sekali. Tiada siapa di kejiranan ini juga yang pergi menyebok.

Sekarang, tahulah saya dengan pasti bahawa lelak tua itu benar-benar telah tiada. Tiada lagilah saya melihat dia mengemas halaman rumah dan menarik tong sampahnya pada setiap Khamis dan Jumaat. Walau tak mengenalimu, old man. We’re gonna miss you.

The end.
 

Apakah Telah Terjadi Kepada Jiran Kami?

Posted by chika under Uncategorized

Ini rumah jiran depan kami.

Rumahnya biru muda. Rumah papan, lama dan kecil sahaja. Tapi halaman rumahnya bersih dan selalu dikemaskan. Rumputnya bersiram sekali-sekala. Pada hari lori sampah collect sampah, tong sampahnya seawal hari Khamis sudah keluar menunggu di tepi jalan. Sebaik sahaja sampah dikutip lori, tak tunggu lama untuk tong sampahnya kembali ditarik ke belakang rumah. Saya teka, pemilik rumah ini rajin dan berdisiplin orangnya. Saya tekalah.

Setahu saya yang telah tiga tahun tinggal di sini, rumah itu diduduki oleh seorang lelaki tua. Sendirian. Tak pernah nampak siapa-siapa selain dia. Hanya dia dan kucing. Eh, tadi kata sendirian? Kucing kira lainlah. Anak-anak saya suka bertenggek depan cermin bilik, tengok-tengok luar. Kalau ada orang lalu lalang, ditegurnya. Kalau orang tua itu keuar, dilaungnya - granpa! granpa!

Semalam.

Kami duduk-duduk sekeluarga menganyam ketupat. Percaya ke? Terpulanglah kalau nak percaya :P Tiba-tiba pintu rumah diketuk orang. Suami pergi tengok. Seorang perempuan yang tak dikenali datang bertanyakan tentang lelaki tua, jiran depan kami itu. Katanya sudah beberapa hari dia cuba hubungi, tak berjaya. Pintu rumahnya diketuk, tak dibuka-buka. Tiada siapa menjawap. Yang ada hanyalah sedikit bau kurang enak.

Alahai.

Kami ini nama sahaja jiran. Namanya tak kami tahu. Apa urusan hari-harinya apatah lagi. Perempuan itu nampak susah hati. Keliling-keliling dia pusing rumah jiran kami itu. Kami intai saja dari cermin bilik. Puas pusing, dia menjenguk-jenguk ke dalam. Puas menjenguk, dia duduk sekejap. Selepas itu, pusing lagi. Dan akhirnya nampak dia membuat panggilan. Saya teka dia hubungi polis.

Beberapa minit kemudian kami keluar ke Arndale untuk buat groceries shopping. On the way, ada ambulance bagi siren masuk ke laluan rumah kami. Saya teka, nak ke rumah jiran kami. Ha ah, saya memang main teka-teka saja. Sebab nak masuk campur macam tak pasal-pasal sangat.

Malamnya kami pulang, ada kereta polis depan rumah lelaki tua itu. Rumahnya terang. Saya teka polis sedang buat siasatan. Itu tekaan sahaja.

Sampai sekarang kami masih tak tahu nak teka yang bagaimana selain merasakan mungkin lelaki itu sudah mati beberapa hari lalu. Tak diketahui sesiapa memandangkan dia hidup sendirian. Jika benar tekaan ini, alahai menyentuh hati. Telah tiada kah orang tua yang selalu mengemas halaman rumah dan menarik tong sampah itu? Telah mati seorang diri tanpa diketahui kah? Sedangkan saya ini jirannya yang berjarak beberapa tapak sahaja ke hadapan. Sedangakan saya ini seharian di rumah.

Tapi, itulah. Kehidupan kita hari ini prinsipnya jangan jaga tepi kain orang. Sampai dah tak pasti bagaimanakah menjadi jiran yang baik? Adakah jiran yang baik yang rajin mengambil tahu dan disalahertikan sebagai penjaga tepi kain orang? Atau adakah jiran yang baik ialah yang buat hal masing masing dan diertikan sebagai pandai menjaga privacy orang lain?

Adakah anda jiran yang baik?

Dimulakan Dengan Senaman

Posted by chika under Uncategorized

Telah lebih seminggu kesihatan saya tidak baik. Dimulakan dengan demam panas bila malam menjelang, diikuti sakit kepala, sakit tulang dan terkini berhingusan dan batuk-batuk. Esok Medina sekolah. Saya perlu bangun sepagi-paginya untuk menyediakan lunchbox anak. Jika keadaan kesihatan saya berterusan begini, nampaknya terpaksalah saya mempunyai 5 orang bibik di rumah. Eh tetiba je nak 5 bibik, kau demamkah atau buang tebiat kah?

Mungkin ramai sudah tahu bahawa Medina sudah bersekolah. Tapi blog ini belum tahu lagi. Ya, Medina sudah ke kindy. Dia hanya bersekolah pada hari Rabu, Khamis dan every alternate Friday. Syukurlah bukan hari-hari. Hari dia ke sekolah adalah hari yang kelam kabut sikit bagi saya. Wah, dah ada anak yang bersekolah ye sekarang? Nampak sangat dah bertahun-tahun tak tulis blog sampai bayi yang newborn itu pon telah ke sekolah.

Susah betul hendak membuat karangan bila dah lama tidak menulis sebegini. Memasak kari kambing dua periuk besar lagi senang. Sudahlah senang, sedap dimakan. Sudahlah saya sedang lapar. Ada blog pon bukan boleh dimakan. Jadi mengapa ye saya ada blog sekarang ini? 

Sebenarnya saya ingin menulis pelbagai cerita yang terjadi sepanjang ketiadaan saya. Walau sebenarnya saya sentiasa ada bersepah-sepah di serata social media. Sebenarnya saya … mengapa saya asyik cakap ‘sebenarnya sebenarnya sebenarnya’ dari tadi? Sebenarnya saya memang dah tak reti membuat karangan! Mengapakah anda kena membaca tulisan ini? Maafkan saya telah kembali secara anti-klimaks.

Sudah hampir jam 9. Telah melebihi had berjagaku. Saya sekarang adalah budak baik yang tidur seawal jam 7 malam hingga 8 malam. Dan bangkit awal. Iaitu seawal 6 pagi (kecuali dalam waktu mestruasi) 6 pagi sudah bangun T___T Mungkin lebih awal daripada ayam.

Kejaplah. Izinkan saya menulis random pada malam ini. Sekadar ingin kembali mengenali WordPress dan penggunaan blog. Jari-jemari juga perlu bersenam. Otak perlu dijana kembali supaya dapat membuat kalimah-kalimah power. Jika esok lusa pon masih begini random dan tidak juga saya dapat menulis kalimah power, tumbuklah mukaku (jika kau boleh. Pastilah kau tak boleh HA HA HA HA HA) 

OK.

OK maksud dia cerita dah habis. Bersurai.