Advertisement

Good girl.

September 3rd, 2016 by chika

20160903-123908.jpg

Mummy loves to talk to me. She always says that I am a good girl. Am I, mummy?

Iya, sayang. Baby Kamila baik sangat. Senang difahami. Tadi pagi hanya kita berdua di rumah. Dalam kedinginan awal Spring ini. Sunyi dan sepi. Hanya kita berdua. Medina di madrasah. Daddy, the boys dan Nek Ma ada dental appointment.

Lepas breastfeed, mummy letak Kamila in Roanju. Kamila tidur. Mummy terus ke kitchen, sediakan breakfast. Mummy lapar. Mummy sekarang sentiasa lapar. Mummy syak, kelaparan ini hanyalah sesuatu yang natural bagi ibu menyusukan bayi. Alah, mummy ni penuh dengan syak wasangka. Tak payahlah Mummy, nak justify sangat selera makan tu. Tak ada siapa tanya. HA HA HA.

Saya dapat bersarapan dengan tenang. Siap hirup-hirup kopi macam tak ada komitmen. Selesai itu, mengemas dapur dan mengelap di sana sini. Lama sungguh dapurku tak mendapat sentuhan nurani dariku. Mesti dapurku tersentuh pagi ini. Erk. Dah kenapa pulak dapur pon boleh tersentuh? Tak faham, bukan?

Bukan sahaja itu, saya juga dapat menikmati hot shower yang berpanjangan. Nasib baik tetiba teringat ; alamak, Kamila is downstairs hoi! – terus lekas-lekas tutup tap dah menyudahkan mandian.

Tapi Kamila masih lena setelah diintai. Saya mengambil kesempatan ini untuk bersolek (dasar!) dan blow rambut (dasar! Dasar!) HUAHUAHUA. Janganlah mengeji. Peluang jangan dibuang, sayang. Nanti melayang, tak guna dikenang.

Kamila masih tidur. Alahai, anakku. Lalu saya mengemas bilik dan mengemas ruang tamu yang dipenuhi superheroes bergelimpangan. Malam tadi apa ada Civil War ke kat rumah kita? Banyak benar superheroes tumpas. Dan costume merata-rata. Saya syak, superheroes mati meninggalkan costume. Syak wasangka lagi. Du’uh.

Saya menjadi rakus. Mula menyusun kerjaan dalam kepala. Lepasni nak susun baju, nak kemas wardrobe Medina, nak vacuum study area, nak masak nasi minyak dengan kambing golek, nak membaja tumbuh-tumbuhan, mencangkul, membajak dan … dah dah dah! Jangan kau merepek di situ.

Tetiba Kamila pon memekik!

Mummy come to the rescue! Laju mencapainya. Tak mahu mengkecewakan anak yang telah bertoleransi banyak pagi itu. Dan tak mahu dikatakan sebagai emak tak kenang budi bayi. Bagi betis nak peha. Lama dah budak tu tidur, bangun dan memerhati persekitaran, tidur balik tanpa membuat bising. Bagi ruang emaknya buat kerja.

Uh oh! Poo explosion. Patutlah memekik. Bersihkan dia, dan bagi dia kenyang semua. Lalu … tertidur lagi. Tak lama kemudian, seluruh isi rumah pulang. Dan rumah kembali menjadi meriah. Civil War sambung lagi. Kamila pon saya bawa naik ke bilik demi secebis ketenangan. Kecil sangat untuk diheret ke lembah pertempuran abang-abang.

20160903-133621.jpg
Nur Kamila (Yusuf pronounced it as KAMIYA) – aged 9 days old. Wearing Medina’s preloved winter hat and Idris’s preloved sleepsuit. Kakak’s & Abangs’ heritage are cool. We love hand-me-downs.

Selamat berhujung minggu, semua!

| 3 Comments »

She is Number Four.

September 2nd, 2016 by chika

Semalam genap 7 hari usia FOUR. Seperti anak-anak yang lain, hari ke-7 adalah hari cukur rambut, bertahnik dan diberikan nama.

Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah yang mengurniakan segala kurniaan kepada keluarga kami. Yang mengizinkan kami menjadi ibubapa kepada anak-anak kami. Yang mengasihi dan mengasihani kami dalam pelbagai situasi.

20160902-114345.jpg

Kami telah bersetuju menamakan puteri hati kedua kami ini dengan nama NUR KAMILA.Dari terjemahan Bahasa Arab, Nur Kamila membawa erti CAHAYA YANG SEMPURNA.

Sebagaimana kehadirannya telah menyempurnakan lagi keluarga kami. Menyempurnakan lagi impian dan penantian kami untuk memiliki sepasang puteri hati. Menyempurnakan juga kegembiraan anak-anak kami dengan kehadiran bayi perempuan yang mereka mahukan. Dan yang Maha Sempurna lah yang telah dan akan menyempurnakan kami.

Semoga kehadiran Nur Kamila menyempurnakan agama, iman, taqwa dan keupayaan kami dalam membesarkan anak-anak dan membentuk keluarga sakinan. InshaAllah.

Terima kasih yang tak pernah akan mencukupi buat suamiku. Kerana selalu ada. Selalu memudahkan kami. Selalu memahami. Selalu memberi. Pimpinkan kita semua sampai Jannatul Firdaus. Terima kasih ibu mertuaku, sebab telah melahirkan lelaki yang baik untukku dan anak-anakku.

Terima kasih juga buat ibuku. Dari melahirkan saya sampailah saya pula melahirkan cucu-cucunya. Tetaplah dia di sini. Ada selalu membantu. Selalu kasih dan selalu kasihankan kami. Semoga Allah tempatkan ibu-ibu kita di kalangan penghuni syurga Firdaus.

20160902-114355.jpg

NUR KAMILA BINTI AHMAD HIZWANI.

20160902-114410.jpg

Born on 25 August 2016 at 3.49am // Melbourne, late winter.

| 4 Comments »

I am Number Four II

August 30th, 2016 by chika

Dr Renee called me that evening ; hey Nurul, how’s everything? What are doing now at home?

“Oh. I think I am not in labour yet. Having my sweet time in bed, enjoying mild irregular contraction. I think I am good,” – ceh. Labour tak menjadi. Sebuah kecemasan yang terbatal.

“Aaaah. Are you sure? OK then. If anything, call the birth suite number straight away. Anyway, when is your next appointment with us?,” asked Renee.

“Err. I didn’t make any. I am very positive, there’s no more next time. HAHAHA,” ujarku cuba berkelakar-kelakar sedikit. Tapi memang yakin sangat dah. Saya takkan bertahan lama. Tak mungkin akan ada next week’s checkup.

“HAHA. OK. But! If by tomorrow you’re still not in labour yet, please make another appointment and let me know. OK?,” – Renee.

Saya terbaring. Kering habis energy dek gejala sakit sakit tak sakit. Sakit sakit tak sakit. Dipermainkan sungguh. Lembek. Baring.

Suami masih di hospital, menyiapkan beberapa tugas lain. Katanya dah alang-alang labour saya macam tak menjadi je, lebih baik dia ambik peluang menyiapkan semua kerja. Hari esok, siapakan tahu.

Emak saya kekecewaan LOL. Kelakar dia. Tak sabar nak hantar anak masuk labour room suruh beranak lekas. She hates waiting games kot. Lepastu dia nervous sebab suami saya masih di hospital walau dah jam 6 malam. Dia bimbang jika tiba-tiba saya nak terbersalin. Walhal suami saya ketika itu berada di Sunshine Hospital. Which is very close to home.

Tak lama itu, aksi kecemasan kembali. Saya sakit sakit balik. Kali ini lebih ganas tak bagi muka punya ganas. Every 7 to 9 minutes. Lepastu jadi 20 minutes. Lepastu hilang. Sakit lagi. Tah apa apa tah lah. Macam hampir regular tapi tak berapa nak regular. Tak sopan kan contraction ni? Tapi saya relax lagi. Baring-baring with the kids. Bila sakit, boleh pejam pejam mata, breathing and swaying my legs. Eceh. Macam best.

Suami pon pulang.

“OK, Yang? Nak kena pergi hospital ke?,” tanya dia.

“I rasa I belum labour lah. Sakit. Tapi tak regular. Siap hilang hilang,” lalu menghulurkan phone kepada suami supaya dia boleh semak record contraction saya. Katanya memang seperti belum nak bersalin lagi. So dia ajak pergi shopping beli Prada kejap. What?!! I tipu je. Ya ampun! Takkanlah tetiba pulak dari kelam kabut contraction masuk perihal Prada. Sorry sorry. Acah je.

Dush! Nyampah!

Suami pon pergi turun dinner. Saya juga mengekor sekali. Makan custard pudding. Berbual perihal semasa macam biasa.

Tetiba. Aduh! Dia datang. Terus terbangun saya dan berjalan mengelilingi meja makan. Sepertinya sedang bermain musical chair. Kemain lagi saya tawaf meja nak control sakit. I think dah tahap 7 out of 10 sakit dia. Dah mampu buat kita menonggeng jugaklah. I kept breathing. Teknik yang tak pernah saya tak buat setiap kali contraction ; keep breathing gently, say Allah Allah Allah (when breathe out) dan sway parts of my body. Kaki ke, tangan ke. Mana-manalah perlu. Dan jalan mundar mandir. Jangan pekik. Just moans and groans. Kalau pekik nanti hilang pertimbangan dan hilang control.

Saya naik bilik. Suruh semua budak masuk tidur. As early as 7 pm! Kesian sangat tengah active disuruh tidur. Sebabnya saya perlu tidur. In case saya masuk labour that night, at least saya ada energy sikit.

Rumah pon dah gelap. Kami pon semua masuk tidur. Sunyi sepi. Hanya saya dan kesakitan yang tak jugak regular. So tak tahu dah layak pergi hospital ke belum.

Husband called the birth suite bila saya kata dah sakit sangat. After a long Q&A between the emergency unit with my husband, they decided to hold us at home. According to them (from the information we provided), I was not ready for labour. Baiklah.

Tidur. Saya memang nak tidur sangat. Sebab dah berapa malam tak tidur betul. Maka, tidurlah kami malam itu tanpa sempat bermimpi apa-apa. Tetiba saya mengelupur lagi sambil cuddle Yusuf.

“Call, call! Call sekarang, Sayang! I nak pergi. Now now. Nak terberanak dah rasa ni. Sakit sangat,”

Call birth suite again. Terus dia kata, mai lah mai lah! Hangpa mai sekarang satgi kami bukak pintu. Hah gitu tetiba bunyi anak mummy. Du’uh dah kenapa?

Jam lebih kurang 1 pagi. Yusuf tak mahu turun tidur dengan Nek Ma. Dia nak tidur in our bedroom. Allah hai. Kami pon slowly turun, tinggalkan dia tidur sendiri. Sedihnya hati. Rasa nak bawak dia sekali. Tapi nanti terus terberanak pulak luar pintu hospital kalau ada dia. HUUUUUUHARUUU.

I was in my pyjama. Put on my robe dan terus jalan. Kiss kiss budak kejap. Dengan emak, dah awal-awal nangis nangis bermaaf-maafan macam pagi raya.

Dalam kereta ada lebih kurang 2 kali diserang contraction kuat. Fuh! Rasa nak pecahkan bumbung kereta dan boosted up high in the sky lalu terbang mengelilingi Melbourne City. Tak boleh imagine orang kesakitan nak terberanak dan stuck in traffic. Errrrr mentakutkan. Sebab sakit contraction ni tak boleh dibawak duduk-duduk di pelaminan. Apatah lagi siap pakai seat belt. Rasa nak terpecah belah badan berkeping-keping jadinya.

Sampai hospital.

Main enterance tutup sebab malam. Security guard buat kelakar kejap kata ikut tu, kejap ikut ni. Saya dah mundar mandir in circle macam perempuan mental. Dengan robe nya. Tapi tudung Naelofar maintain siap sempat pin pin dalam sakit tu tadi supaya masa push nanti tudung stay put. Tetap senonoh rupa harapnya. Selit jugak lip balm dalam pocket supaya bibir tak kering nanti. Ya Allah. Awat hang?

Sampai depan birth suite entrance, midwife yang akan bersama saya sepanjang labour ini dah menyambar terus.

“Please please, I need to go to toilet. Now now! Please. Where’s the toilet?,” menggelabah sungguh cari toilet. Tapi saya pon tak tahu apa hajat nak pergi toilet tu. Macam ada sesuatu dihajati tapi tak pasti.

“It’s OK, dear. Come inside first. I need to check on you. Maybe it’s your urge to push. Not the urge to go to the toilet. Anyway, my name is Annette,” ujar midwife yang berumur itu dengan gaya tenang dan penuh kecintaan. Ewah.

“So far, which state gave you the best labour experience?,” tanya Annette dengan comelnya.

“Uuuuu New South Wales I’ll say,” of course lah lahirkan Idris in Lismore in 2011. Doctor Phil best sangat. I had gentle natural birth with him.

She did anothet VE. I was 7cm dilated. Dia kata mungkin tak lama lagi. So dia tanya balik, still wanna go to toilet? Saya kata nak pergi. I need to urinate.

Renee came. She’s the obstetrician on call. Dia pecahkan air ketuban. Sebab air ketuban saya mengikut pengalaman, tak reti berpecah. Sebab berpecah belah amalan tak mulia.

Dah pecah tu, tahu-tahulah kan. Terus contraction mencanak-canak macam tak bawak bersabar. Kejap kejap datang. Sungguh tamak.

20160831-164716.jpg

I remember that night. Masa contraction kuat, I squeezed his arm. I said, forgive me. I talked to myself; kalau suami redha kan saya, everything will be smooth and easy tonight.

The other contractions coming. I talked to myself again ; saya banyak dosa. Tapi saya nak masuk syurga. Kalau sakit ni bawak ke syurga, bagilah sakit yang terhabis sakit. More! More! – I psycho myself. By then, contraction was at it’s best.

Nurse dah bagi heat pack letak belakang. Suami urut-urut sambil baca Quran. Saya bernafas selagi boleh. Jangan hilang concentration. Tak boleh hilang pedoman. Tak boleh hilang pertimbangan. Kena waras. Kena mampu positive jugak. Breathe in breathe out.

“You need pain killer?”

No thanks.

“Tell me what can I do to help you?,” asked Annette.

“I don’t know,”

“You wanna hot shower?,” she offered.

“Hurmm. Can I have hot bath instead?,” tanya saya. Last time with Medina, berendam dalam hot water memang banyak membantu.

“Yes, sure!,” excited dia. Terus pergi ready the tub for me. She turned on the tap and waited for hot water.

“When should I push?,” tanya saya begitu innocent macam tak pernah bersalin :D HUAHUA. Orang sakitlah katakan. Dah sikit-sikit tak berapa nak betul.

Dia kata sambil the tub and the water ready, dia nak buat another VE. Kalau dah fully dilated, tak boleh masuk air. Sebab saya dah kata rasa eager nak push, dia pon dah risau.

Masa dia buat VE, one contraction yang gila punya supersaiya datang. Haku tak peduli dah nak breathe in and out. Haku push habis.

“Owww. You’re pushing! I can feel the baby is coming down! Good. Listen to your body. You’re fully dilated now. You really listen to your body. Keep doing it,” – yahooo dah fully dilated. Tak sabar ni. Ini yang kita mahu – PUSHING!

My husband lari masuk bathroom, tutup tap. Alahai. Tak kesampaian nak layan hot bath.

20160831-160345.jpg

Renee came in. Dia dan Annette get ready for everything. They told me to give a good push when the contractions strike.

Betul punya gila kali ni. Paling terkuat tergila tak terperi datang. I pushed. Dan mempertaruhkan nyawa yang satu ini untuk melahirkan nyawa ke-4.

“Woah, good job! The head is there!” Ujar mereka. Eleh. Macam haku nak percaya. Selama ni pon, itulah kata inspirasinya. The head is there. The head is there. Tapi entah berapa lama dan entah berapa banyak contraction lagi haku nak tempuh.

“Betul, Yang. Kepala dia dah keluar,” kata suami saya. Dia macam biasalah. Relax relax. Senyum senyum. Macam tak ada apa.

“Keluar kepala ke apa? Betul nampak ke macam dah nak keluar je?,” sempat tu borak kejap sambil tunggu contraction sampai lagi.

“Betul! Kepala dah keluar sampai telinga dia! Rambut nampak dah. Lebat,” kata dia.

Hoh. Biar betul? Baru satu kali push kot. Semangat terus membara. Ayuh, kita bagi satu lagi push yang begitu bertenaga! HEHE. Monolog jiwa.

Another contraction, I pushed so hard dan penuh kegigihan. Tetiba doctor kata, “OK wait. Hold it. Don’t push so hard. Just breathe gently,”

Laaaa pulak. Saya nak push sangat ni bagi selesai. Tapi suami saya kata, jangan. Tak mengerti saya bagaimana nak melakukannya kini.

“Macam ni, Yang. Ergh ergh. Sikit sikit je,” suami saya conduct.

“Yes, dear. Like that,” kata Annette dan senyum gembira. Dia bolehlah senyum. Saya tak mampu dah.

Saya pon buatlah bagai dikata – erghhhh erghhh and moan and groan gently. I felt that burning sensation down there.

Allahuakbar. MasyaAllah.

Tiba-tiba je dah keluar seorang bayi perempuan yang gebu gebu lalu diletakkan atas tubuhku.

20160831-164852.jpg

“Alhamdulillah” macam berjuta-juta kali saya lafazkan. Macam rasa nak usap-usap mata tak mempercayai kejadian itu. Terlalu cepat. Macam sekelip mata.

Dua kali push, keluar terus anak perempuan saya ini. Terima kasih, Ya Allah sebab berbelas ihsan dan mengasihani saya.

I thank the doctor, the midwife and my husband so much too. But I can’t thank them enough. Dr Renee was sooooo amazing. Cara dia conduct labour tu sangat efficient. Her instructions were so clear. They really really made everything clear and easy for me. Betul betul guide saya what to do. How to feel. Where to feel. What should and shouldn’t.

20160831-165144.jpg

Thank you, my man. I love you even more now.

“Now, who wins?,” tanya Annette immediately.

“You guys, of course!,” saya ketika itu sangat sangat gembira. Dirasakan dunia ini tak punya masalah langsung. Sangat lega. What a stress-free labour I had!

“Yay! Victoria wins!,” happy go lucky sungguh Annette. Thanks, Annette. I will always remember you.

20160831-165038.jpg

Natural, stress-free, quickest and the easiest labour I had.

THIS IS THE BEST LABOUR I’VE HAD SO FAR!

20160831-163704.jpg
That’s Renee and Annette.

3.49 AM, lahirlah anak ke-4 kami yang diberi nama …

… bersambung.

| 4 Comments »

I am Number Four.

August 26th, 2016 by chika

Bismillah.

Kisahnya bermula pada suatu malam tak lama lalu. Rabu dua hari lepas sebenarnya. Dingin dan berangin. Tapi tidak menyeramkan sebab ni bukan cerita seram.

Malam itu saya tak dapat tidur. Ku pusing ke kiri ke kanan ke kiri dan ke kanan kembali. Perut berasa tegang. Ada kesakitan. Dan lawatan ke toilet boleh dikatakan berlaku sepanjang malam. Telah diarrhea. Biasanya ikut previous experiences, diarrhea memang petanda labour.

Lalu dirundung emosi. Lalu termenangis di tengah malam teresak-esak. Perempuan hormonal dan mengandung yang tak dapat diramalkan. Suami terjaga, minta saya bersabar dan melafazkan kata-kata inspirasi yang default lah macam suami orang lain akan kata juga ; it’s OK, Yang. Memang you pon dah nak labour. Memang macam tu, Yang. You cuba tidur eh. Sabar.

Hari pon terang. Subuh pon sudah tiba. Female Zombie pon muncul. Begitu tak bertenaga dan tak bermaya. Mandi, siap-siap dan turun ke kitchen menyediakan lunchbox untuk Medina. As usual. Just like everyday; the routine.

Ketika itu pagi Rabu. Berasa mild contraction, sleep deprived, tak cukup makan (sebab dah tak lalu dan tak suka makan menjelang hujung pregnancy) dan segalanya sakit tak terperi badan ini.

Medina had school early in the morning as usual. Idris had kinder at 12pm. Yusuf, seperti bayi sahaja. Di rumah, bermain, attention seeking and dia tetaplah dia yang bahagia. At 9.30am, an evaluator nak datang untuk buat house evaluation (entah urusan apa, lantaklah owner. Saya cuma bukak pintu bagi kebenaran masuk) Dalam keadaan tak menentu pagi itu, malas saya nak entertain Mamat evaluator itu. Pergilah kau inspect the whole house.

Menambahkan lagi scene, 11.20am ada antenatal checkup pulak. Could be our very last antenatal checkup with WOGS (Women’s Obstetric & Gynaecology Specialists) kerana saya telah pon 39w 1d gestation. Biasanya saya akan bersalin pada hari-hari minggu ke 39.

Called husband beritahu tak mampu drive sendiri pergi pickup dia from Western Hospital. Sebab dah mula rasa contraction. Sometimes they kicked in quite severe. Sampai menonggeng dibuatnya.

Husband pon datang jemput di rumah untuk bawa saya berpeleseran dua sejoli. Hollo holloh sempat lagi mengarang kegedikkan. Cakap je lah nak pergi clinic jumpa doctor. Nyampah. (OK you wait) – YOU WAIT!

Kami pon pergilah ke WOGS. Tapi suami saya dah ready hospital bag masuk kereta. Dia kata, dapat merasakan sesuatu berlaku kelak. Biasalah, Jedi.

My obstetrician, Dr Khai was sick. I went to see Dr. Kym. Bagitahulah kesah kesah sakit. Straight away, dia buat VE. Saya pon harap dia akan buat VE sebenarnya so that I can have some peace of mind.

20160828-170024.jpg

20160828-170043.jpg

Man! My cervix was 3cm dilated. Patutlah dah sakit. Lalu saya ditahan di clinic untuk di-monitor. CTG machine on. Dengar baby’s heart beat dan monitor contraction. Memang dia pergi up to 75 on the graph. Kuat jugaklah.

Cut the story short, kami disarankan pergi berjalan-jalan di tengah kota untuk bagi ruang kepada labour bermula. Doctor kata, in about 30 minutes, come back and see her. Dia dah siap call hospital (the same building je pon) and arrange everything for us. Most probably, saya akan di hantar ke maternity ward petang tu.

Kami pon jalan-jalan berpimpin tangan. Perpeleseran di sekitar area hospital. Sampai suami terpaksa meninggalkan kerja. Hah. I told you, kami pergi berdating dua sejoli. Saya cakap tadi tak percaya. Ada hati nak bangkang penulis. Ini kan karangan saya. Pastilah ceritanya saya yang lebih tahu. Hoh. Nyampah.

20160828-113913.jpg

Dalam kedinginan hujung winter Melbourne ini, suami bawa saya berjalan dari bangunan Royal Melbourne Hospital ke Victorian Cancer Centre, down to Swanston St. Jauh perjalanan, makin kuat contraction.

20160828-113919.jpg

Berhenti lunch di Norsiah’s Kitchen. Tak lalu makan. Sakit dah tak kelakar sangat dah. Tapi sempat order Kickapoo (KAHKAH nostalgic gila ah minum Kickapoo rasa macam tengah lunch dekat Kampung Pandan. Erk. Tetiba) Lepastu sempat pulak order teh ais. Minum tak habis. Tengah sakit begitu, jangan kata teh ais. Buah manggis pon tak mampu kacau tumpuan saya terhadap contraction.

Husband kept recording the contraction using iPhone apps. Tapi sungguh mengkecewakan bila dia tak regular. Kicked in harder and becoming more severe. Tapi tak regular langsung. Makin lama makin panjang the gap. Perasaan mengatakan, ni acah acah labour je ni.

Kami pon pulang ke clinic. Kym advised us to go back home and rest. And let see what’s coming next. If anything, contact the birthing suite straight away. Kami pon pulang. Suami pon dengan riang dapat kembali ke hospital tengok patient dia pulak. Maklumlah, saya bukan patient dia. Hoh.

Balik rumah, terus terlantar. Contraction had finally gone! Hilang terus untuk beberapa jam. Kalau ada pon, very mild dan tak mampu lagi buat saya gundah.

Terus cuddle Yusuf. Macam rindu tak terperi. Yes, I have soft spot sikit dekat Yusuf ni. He’s my baby, come on! Tak boleh hilang langsung perasaan baby terhadapnya.

What I did at home that afternoon?

20160828-115757.jpg

Buat fruits custard pudding dengan Ma. Tetiba teringin. Sempat makan satu mangkuk kecik.

20160828-115804.jpg

Sambil baring sakit-sakit yang tak berapa kerap tu, tengokkan Medina mengaji. Dia balik sekolah je, terus bawak Quran mintak mummy ajar. Sebab ada lagi 5 pages nak habis juzuk 3. Dia tak sabarlah tu. Saya pulak memang aim nak habiskan juzuk 3 sebelum bersalin. Tapi tak kesampaian. Last 3 pages of the juzuk, dia habiskan dengan daddy. Alhamdulillah.

20160828-115814.jpg

Idris pula datang mintak tengokkan dia baca Iqra’. Dan ketika ini, contraction datang kembali.

Akhirnya saya dah tak tentu hala lagi. Ajak all the kids masuk bilik, I let them watch a movie supaya saya dapat bertenang. Punyalah kuat kesakitan secara tiba-tiba. Tapi still tak regular. Menjadikan saya rasa ia hanyalah false alarm. Atau mungkin sejenis latihan kecemasan. HUAHUA.

… bersambung.

| 1 Comment »

Gorgeous Number 4

August 25th, 2016 by chika

Assalamualaikum.

Saya perkenalkan, bayi ke-empat kami yang bernama BELUM-BAGI-NAMA yang baru sahaja tiba di dunia ini pada jam lebih kurang 3.30 pagi – waktu Melbourne. Saya akan tulis kembali detail yang lebih tepat kelak. Kerana tiada ketepatan dalam fikiran saya kini. Yang tepat hanyalah rasa. Iaitu rasa lapar.

Dilahirkan pada 25 August 2016. Seberat 2 tan setengah. Acah je. Musnahlah mummy kalau berat macam tu. But this is the heaviest, the biggest but surprisingly, the EASIEST and the SHORTEST labour baby. 3.3kg. Kira besarlah untuk record emak petite macam saya ini.

EDD sepatutnya pada 30 August. Telah tercepat 5 hari. Dilahirkan di sebuah hospital di tengah kota – Frances Perry House, Melbourne.

Baiklah. Saya nak tidur dalam ketenangan yang ku perolehi kini. Ada kegigihan, saya blog lagi.

20160825-132753.jpg

20160825-132801.jpg

20160825-132811.jpg

| 5 Comments »

Diam diam berisi.

June 24th, 2016 by chika

Assalamualaikum.

Ratusan purnama berlalu, tapi blog tetap begitu. Sepi dan sendiri. Dan penulisnya tetaplah seperti yang dulu ; suka bermadah dan acah acah.

Hai, semua! I am back (to annoy you)

Are you ready?
(Senyap)
Are you ready?
(Senyap)

ARE YOU READY?

OK awkward. Syok sendiri, of course. Heh kau. Telah ratusan purnama meninggalkan blog, sekarang kau harap penulisan kau ada yang hadap? Sejenis narcissistic apakah engkau ini?

But but! I have a very good news to share.

Dengan nama Allah.

20160624-170151.jpg

Seperti yang telah diteka oleh beberapa orang (dan mungkin ramai telah membuat bisikan dalam hati) …

Alhamdulillah.

Saya kini sedang hamil anak ke-4 (pada kali yang ke-5) Dan saya sangat gembira untuk berkongsi berita ini dengan semua. Saya harap, kesemua anda juga bergembira dan mendoakan yang baik-baik buat kami sekeluarga (I know I am annoying sometimes! Can’t help it -_-”) HEHE.

Maaf kepada yang bertanya-tanya tapi tak dilayan. Bukan taknak layan, tapi belum nak layan lagi. Now that I am ready to share my excitement with all of you, there’s nothing else to hide. Kau orang memang sejenis Jedi ke apa? Selalu saja tahu. Asyik message saya tanya tentang perut saya. Nasib baik memang benar berisi. Kalau sebenarnya tidak mengandungi isi di dalam lalu dituduh, bukankah kita bakal bersengketa? BUAHAHAHA.

Tak harapkan apa-apa dari semua. Cuma doakan. Doakan. Doakan. Doakan kami sehat, bahagia, dalam redha Ilahi. Dan err … minta bonus sikit boleh? Alang-alang dah berdoa tu, doakan sekali saya kurus walau perut besar. Terima kasih. Semoga siapa doakan saya kurus akan dikurniakan kurus. Amin.

Sampai jumpa lagi. Semoga blog ini diimarahkan dalam waktu terdekat. Atau mungkin nanti saya update bila anak nombor 4 saya (insyaAllah) dah habis pengajian di universiti.

| 10 Comments »