Advertisement

I am Number Four.

August 26th, 2016 by chika

Bismillah.

Kisahnya bermula pada suatu malam tak lama lalu. Rabu dua hari lepas sebenarnya. Dingin dan berangin. Tapi tidak menyeramkan sebab ni bukan cerita seram.

Malam itu saya tak dapat tidur. Ku pusing ke kiri ke kanan ke kiri dan ke kanan kembali. Perut berasa tegang. Ada kesakitan. Dan lawatan ke toilet boleh dikatakan berlaku sepanjang malam. Telah diarrhea. Biasanya ikut previous experiences, diarrhea memang petanda labour.

Lalu dirundung emosi. Lalu termenangis di tengah malam teresak-esak. Perempuan hormonal dan mengandung yang tak dapat diramalkan. Suami terjaga, minta saya bersabar dan melafazkan kata-kata inspirasi yang default lah macam suami orang lain akan kata juga ; it’s OK, Yang. Memang you pon dah nak labour. Memang macam tu, Yang. You cuba tidur eh. Sabar.

Hari pon terang. Subuh pon sudah tiba. Female Zombie pon muncul. Begitu tak bertenaga dan tak bermaya. Mandi, siap-siap dan turun ke kitchen menyediakan lunchbox untuk Medina. As usual. Just like everyday; the routine.

Ketika itu pagi Rabu. Berasa mild contraction, sleep deprived, tak cukup makan (sebab dah tak lalu dan tak suka makan menjelang hujung pregnancy) dan segalanya sakit tak terperi badan ini.

Medina had school early in the morning as usual. Idris had kinder at 12pm. Yusuf, seperti bayi sahaja. Di rumah, bermain, attention seeking and dia tetaplah dia yang bahagia. At 9.30am, an evaluator nak datang untuk buat house evaluation (entah urusan apa, lantaklah owner. Saya cuma bukak pintu bagi kebenaran masuk) Dalam keadaan tak menentu pagi itu, malas saya nak entertain Mamat evaluator itu. Pergilah kau inspect the whole house.

Menambahkan lagi scene, 11.20am ada antenatal checkup pulak. Could be our very last antenatal checkup with WOGS (Women’s Obstetric & Gynaecology Specialists) kerana saya telah pon 39w 1d gestation. Biasanya saya akan bersalin pada hari-hari minggu ke 39.

Called husband beritahu tak mampu drive sendiri pergi pickup dia from Western Hospital. Sebab dah mula rasa contraction. Sometimes they kicked in quite severe. Sampai menonggeng dibuatnya.

Husband pon datang jemput di rumah untuk bawa saya berpeleseran dua sejoli. Hollo holloh sempat lagi mengarang kegedikkan. Cakap je lah nak pergi clinic jumpa doctor. Nyampah. (OK you wait) – YOU WAIT!

Kami pon pergilah ke WOGS. Tapi suami saya dah ready hospital bag masuk kereta. Dia kata, dapat merasakan sesuatu berlaku kelak. Biasalah, Jedi.

My obstetrician, Dr Khai was sick. I went to see Dr. Kym. Bagitahulah kesah kesah sakit. Straight away, dia buat VE. Saya pon harap dia akan buat VE sebenarnya so that I can have some peace of mind.

20160828-170024.jpg

20160828-170043.jpg

Man! My cervix was 3cm dilated. Patutlah dah sakit. Lalu saya ditahan di clinic untuk di-monitor. CTG machine on. Dengar baby’s heart beat dan monitor contraction. Memang dia pergi up to 75 on the graph. Kuat jugaklah.

Cut the story short, kami disarankan pergi berjalan-jalan di tengah kota untuk bagi ruang kepada labour bermula. Doctor kata, in about 30 minutes, come back and see her. Dia dah siap call hospital (the same building je pon) and arrange everything for us. Most probably, saya akan di hantar ke maternity ward petang tu.

Kami pon jalan-jalan berpimpin tangan. Perpeleseran di sekitar area hospital. Sampai suami terpaksa meninggalkan kerja. Hah. I told you, kami pergi berdating dua sejoli. Saya cakap tadi tak percaya. Ada hati nak bangkang penulis. Ini kan karangan saya. Pastilah ceritanya saya yang lebih tahu. Hoh. Nyampah.

20160828-113913.jpg

Dalam kedinginan hujung winter Melbourne ini, suami bawa saya berjalan dari bangunan Royal Melbourne Hospital ke Victorian Cancer Centre, down to Swanston St. Jauh perjalanan, makin kuat contraction.

20160828-113919.jpg

Berhenti lunch di Norsiah’s Kitchen. Tak lalu makan. Sakit dah tak kelakar sangat dah. Tapi sempat order Kickapoo (KAHKAH nostalgic gila ah minum Kickapoo rasa macam tengah lunch dekat Kampung Pandan. Erk. Tetiba) Lepastu sempat pulak order teh ais. Minum tak habis. Tengah sakit begitu, jangan kata teh ais. Buah manggis pon tak mampu kacau tumpuan saya terhadap contraction.

Husband kept recording the contraction using iPhone apps. Tapi sungguh mengkecewakan bila dia tak regular. Kicked in harder and becoming more severe. Tapi tak regular langsung. Makin lama makin panjang the gap. Perasaan mengatakan, ni acah acah labour je ni.

Kami pon pulang ke clinic. Kym advised us to go back home and rest. And let see what’s coming next. If anything, contact the birthing suite straight away. Kami pon pulang. Suami pon dengan riang dapat kembali ke hospital tengok patient dia pulak. Maklumlah, saya bukan patient dia. Hoh.

Balik rumah, terus terlantar. Contraction had finally gone! Hilang terus untuk beberapa jam. Kalau ada pon, very mild dan tak mampu lagi buat saya gundah.

Terus cuddle Yusuf. Macam rindu tak terperi. Yes, I have soft spot sikit dekat Yusuf ni. He’s my baby, come on! Tak boleh hilang langsung perasaan baby terhadapnya.

What I did at home that afternoon?

20160828-115757.jpg

Buat fruits custard pudding dengan Ma. Tetiba teringin. Sempat makan satu mangkuk kecik.

20160828-115804.jpg

Sambil baring sakit-sakit yang tak berapa kerap tu, tengokkan Medina mengaji. Dia balik sekolah je, terus bawak Quran mintak mummy ajar. Sebab ada lagi 5 pages nak habis juzuk 3. Dia tak sabarlah tu. Saya pulak memang aim nak habiskan juzuk 3 sebelum bersalin. Tapi tak kesampaian. Last 3 pages of the juzuk, dia habiskan dengan daddy. Alhamdulillah.

20160828-115814.jpg

Idris pula datang mintak tengokkan dia baca Iqra’. Dan ketika ini, contraction datang kembali.

Akhirnya saya dah tak tentu hala lagi. Ajak all the kids masuk bilik, I let them watch a movie supaya saya dapat bertenang. Punyalah kuat kesakitan secara tiba-tiba. Tapi still tak regular. Menjadikan saya rasa ia hanyalah false alarm. Atau mungkin sejenis latihan kecemasan. HUAHUA.

… bersambung.

| 1 Comment »

Gorgeous Number 4

August 25th, 2016 by chika

Assalamualaikum.

Saya perkenalkan, bayi ke-empat kami yang bernama BELUM-BAGI-NAMA yang baru sahaja tiba di dunia ini pada jam lebih kurang 3.30 pagi – waktu Melbourne. Saya akan tulis kembali detail yang lebih tepat kelak. Kerana tiada ketepatan dalam fikiran saya kini. Yang tepat hanyalah rasa. Iaitu rasa lapar.

Dilahirkan pada 25 August 2016. Seberat 2 tan setengah. Acah je. Musnahlah mummy kalau berat macam tu. But this is the heaviest, the biggest but surprisingly, the EASIEST and the SHORTEST labour baby. 3.3kg. Kira besarlah untuk record emak petite macam saya ini.

EDD sepatutnya pada 30 August. Telah tercepat 5 hari. Dilahirkan di sebuah hospital di tengah kota – Frances Perry House, Melbourne.

Baiklah. Saya nak tidur dalam ketenangan yang ku perolehi kini. Ada kegigihan, saya blog lagi.

20160825-132753.jpg

20160825-132801.jpg

20160825-132811.jpg

| 5 Comments »

Diam diam berisi.

June 24th, 2016 by chika

Assalamualaikum.

Ratusan purnama berlalu, tapi blog tetap begitu. Sepi dan sendiri. Dan penulisnya tetaplah seperti yang dulu ; suka bermadah dan acah acah.

Hai, semua! I am back (to annoy you)

Are you ready?
(Senyap)
Are you ready?
(Senyap)

ARE YOU READY?

OK awkward. Syok sendiri, of course. Heh kau. Telah ratusan purnama meninggalkan blog, sekarang kau harap penulisan kau ada yang hadap? Sejenis narcissistic apakah engkau ini?

But but! I have a very good news to share.

Dengan nama Allah.

20160624-170151.jpg

Seperti yang telah diteka oleh beberapa orang (dan mungkin ramai telah membuat bisikan dalam hati) …

Alhamdulillah.

Saya kini sedang hamil anak ke-4 (pada kali yang ke-5) Dan saya sangat gembira untuk berkongsi berita ini dengan semua. Saya harap, kesemua anda juga bergembira dan mendoakan yang baik-baik buat kami sekeluarga (I know I am annoying sometimes! Can’t help it -_-”) HEHE.

Maaf kepada yang bertanya-tanya tapi tak dilayan. Bukan taknak layan, tapi belum nak layan lagi. Now that I am ready to share my excitement with all of you, there’s nothing else to hide. Kau orang memang sejenis Jedi ke apa? Selalu saja tahu. Asyik message saya tanya tentang perut saya. Nasib baik memang benar berisi. Kalau sebenarnya tidak mengandungi isi di dalam lalu dituduh, bukankah kita bakal bersengketa? BUAHAHAHA.

Tak harapkan apa-apa dari semua. Cuma doakan. Doakan. Doakan. Doakan kami sehat, bahagia, dalam redha Ilahi. Dan err … minta bonus sikit boleh? Alang-alang dah berdoa tu, doakan sekali saya kurus walau perut besar. Terima kasih. Semoga siapa doakan saya kurus akan dikurniakan kurus. Amin.

Sampai jumpa lagi. Semoga blog ini diimarahkan dalam waktu terdekat. Atau mungkin nanti saya update bila anak nombor 4 saya (insyaAllah) dah habis pengajian di universiti.

| 10 Comments »

Jika Tidak DipecahKan Ruyung

August 20th, 2015 by chika

Assalamualaikum.

Masihkah ingat pada saya ini? Seorang penulis blog veteran yang sudah sedikit berusia berbanding dahulu kala. Hai! Saya kembali. Terlalu tiba-tiba, bukan? Telah mengapakah secara tak semena-mena menulis blog ini? Mendapat petunjuk mimpi kah, atau telah tersalah makan?

Kejap.

Susah juga ye hendak produce ayat-ayat yang menikam kalbu. Tidak seperti 10 tahun lalu. Di mana keremajaan dan kesegaran minda membolehkan saya menulis dengan begitu kelakar sekali. Eh eh mengaku diri kelakar pula. Kelakar tak? Oh kelakarnya. Hey, gila! Sudahlah.

Sebenarnya manager blog saya ini … wait! Manager what? Blog tinggal seperti ini ada manager? KAHKAHKAH kau memang kelakar. Sebenarnya bukanlah kelakar sangat. Saya sangat sayangkan blog ini. Kerana blog ini adalah sebahagian dari cerita hari semalam saya. Yang jadi arkib kenangan-kenangan hidup saya dengan ramai orang yang pernah ada. Dan kini, sebahagiannya tiada lagi. Contohnya, abah. Tiada lagi pada hari ini dan esok. Tapi ada pada hari-hari silam saya.

OK sambung.

Sebenarnya manager blog saya telah ganggu kehidupan saya yang tak berapa terkawal kebelakangan ini. Dia asyik ingatkan saya supaya bayar domain dan hosting. Terima kasih, Kay. Engkau seorang yang berjasa dari dulu, kini dan moga selamanya. Tanpa engkau, nescaya blog ini dah jadi rumah hantu. Boleh jadi lokasi filem seram agaknya. Sekarang pon macam dah nak seram sikit saya tengok blog ini. Sangat kusam, terbiar dan seperti tiada apa. Seperti tak pernah diraikan suatu masa dahulu.

Anyway.

Just a quick update. Jika anda ingin tahulah. Jika tak ingin, tak apalah. Pergilah buat squat sana jangan lagi berada di sini lagi.

  1. Saya sekeluarga kini di Brisbane. Hello, Brissy! Kembali kepada tempat di mana kami berada lebih 4 tahun lalu.
  2. Saya mempunyai 3 orang anak. Ye tahu, dah lama tak tulis blog. Macam dah 20 tahun bukan? Hakikat dia taklah selama itu. Jadi, saya belum lagi ada 7 anak. Hanya 3. Jangan over sangat sangkaan itu ye. HAHAHAHAHA kelakarnya (mudah terhibur sendiri)
  3. Medina telah berusia 5 tahun. Idris telah berusia 4 tahun manakala Yusuf telah pon 2 tahun. Bagaimana pula dengan saya sendiri? Oh. Tentang saya, tak usahlah anda bimbang. Usia berapa banyak pon saya tetaplah secomel ini. HAHAHAHAHAHAHA kelakar betul saya sekarang ini -_-
  4. Saya masih kelakar. Kadang-kadang je tak.
  5. Ye ke saya kelakar? Kelakarnya!
  6. Sebenarnya tak tahulah kelakar ke sewel sebenarnya. Itulah dia penangan minum coffee pada jam 9 malam. Telah satu macam. Sampai membawa kepada aktiiviti tulis blog. Sungguh diluar tabii.
  7. Medina telah pon bersekolah. Menjadikan saya ini bertambah sebuk tidak terperi.
  8. Saya masih tidak mengizinkan peliharaan kucing, chihuahua mahupun bulldog di rumah. Masih seorang pentakut haiwan seperti dulu. Cuma saya dahtak takut pedas. Ada kaitan?
  9. Hobi terkini saya ialah memasak dan mendaki gunung. OK either one is correct. You guess.
  10. Dalam lubuk hati saya masih berharap, saya akan kembali menulis blogon daily basis. Just because.

Telahjam 11.47 malam. Bermakna telah lebih had berjaga hampir 3 jam. Iaitu satu perbuatan buruk dan tidak disenangi. Tidur lambat adalah petanda awal  kemerosotan productivity esok hari. Selamat malam. Semoga esok saya  temui jalan kembali ke sini. Jika tak kembali, anggaplah saya ikut jalan jauh. Belum sampai.

XOXO.

| 12 Comments »

Plan, please.

March 28th, 2015 by chika

I plan to lead a happy life. In every seconds and in every beats of my life. But who are we? We can’t protect ourselves from these two ; happiness and sadness. But we can control the amount we want to carry.

I plan my day. Allah plans my day too. And HE is the best of planners.

As ‘written’ in Al-Anfal {8:30}

20150328-145239.jpg

20150328-145246.jpg

20150328-145254.jpg

20150328-145302.jpg

Just wanted to say. I love PLANNER. Plan, please.

| 3 Comments »

Pattern Pattern Pattern

November 26th, 2014 by chika

Salam sejahtera. Sari berita tak penting.

Dimaklumkan kepada peminat-peminat sewing pattern, sebagaimana yang telah saya janjikan dahulu untuk menjual koleksi pattern saya ini kepada anda yang berminat. Maaf atas kelewatan kerana saya ini hanyalah seorang emak yang kepenatan. Terlalu busy mengisi kehidupan ini.

Di bawah ini saya sertakan kesemua 57 koleksi peribadi saya. Ada yang terpakai, ada yang belum digunakan. Tapi kesemua ini koleksi lama yang mempunyai nilai klasik. Jika anda tak larat nak menjahit dengan pattern ini, ada boleh letak dalam museum. Atau simpan saja buat pekasam. Macam saya.

Sorry jika kualiti gampar kurang memuaskan. Tapi ikuti langkah mudah di bawah ini, insyaAllah anda akan menemui jalan yang benar.

  1. Klik gambar untuk paparan resolusi yang lebih baik.
  2. Setiap gambar tertera nombor dalam bulatan yang saya tulis sendiri.
  3. Tengok betul-betul mana berkenan, check size dan detail pattern yang tertera.
  4. Email saya ke nurulism(at)gmail(dot)com untuk order.
  5. Setiap pattern cuma ada satu sahaja. Tiada dua, tiada tiga kucing berlari. Siapa cepat dia dapat.
  6. Yang nombor 6 ni saya minta maaf siap-siap. Order kena buat by Friday ini. APA? GILA INI ORANG. Maaf, kena begitu cepat sebab nak bawa terbang ke Malaysia menerusi emak saya. Jika tidak, postage costnya keterlaluan.
  7. Tiada paksaan dalam membuat belian. Kerana ini koleksi peribadi. Siapa nak, saya jual. Yang tak nak, kekallah jadi pekasam saya.
  8. HARGA RM12 satu. Beli 3, RM30. Postage RM3. Beli banyak, kita cincai lagi sikit.

Siap.

1 (SOLD OUT) /2 (SOLD OUT) /3 (SOLD OUT) /4 (SOLD OUT) /5 (SOLD OUT) /6 (SOLD OUT)

7 / 8/ 9 (SOLD OUT) /10 (SOLD OUT) / 11 (SOLD OUT) / 12 (SOLD OUT)

13 (SOLD OUT) / 14 (SOLD OUT) / 15 (SOLD OUT) / 16 (SOLD OUT) / 17 (SOLD OUT) / 18

19 (SOLD OUT)/ 20 / 21 (SOLD OUT) /22 (SOLD OUT) / 23 (SOLD OUT) / 24 (SOLD OUT)

25 (SOLD OUT) / 26 (SOLD OUT) / 27 (SOLD OUT) /28 (SOLD OUT) / 29 (SOLD OUT) / 30 (SOLD OUT)

31 (SOLD OUT) / 32 (SOLD OUT) /33 (SOLD OUT) /34 (SOLD OUT) /35 /36 (SOLD OUT)

37 / 38 (SOLD OUT) / 39 (SOLD OUT) / 40 / 41 (SOLD OUT) / 42 (SOLD OUT)

43 (SOLD OUT) / 44 (SOLD OUT) / 45 (SOLD OUT) / 46 (SOLD OUT) /47 (SOLD OUT) / 48 (SOLD OUT) /

47 (gambar lebih jelas)

49 (SOLD OUT) / 50 (SOLD OUT) / 51 (SOLD OUT) / 52 (SOLD OUT) / 53 (SOLD OUT) / 54 (SOLD OUT)

55 (SOLD OUT) / 56 (SOLD OUT) / 57(SOLD OUT)

| 1 Comment »